LiKA, it-tempen för lärare

Kom igång direkt

 • 1Skapa konto
 • 2Klicka på Starta en LIKA-värdering
 • 3Värdera status för ditt arbete inom de fyra områdena
 • 4Se sammanställning och handlingsplan
 • 5Exportera till Excel för vidare diskussion och analys (konto krävs)

Vanliga frågor och svar

Här samlar vi vanliga frågor och svar. Om du inte hittar svaret här kan du ställa frågan via Synpunkter & frågor, så svarar vi så fort som möjligt. Men innan du gör det: leta efter svaret här samt under de andra sidorna under Använd LiKA där och hör med din skol- eller kommunansvariga. 

Senaste nytt:

2018-07-06: Under sommaren uppdaterar Skolverket sin webb, skolverket.se (inte lärportalen), vilket innebär att den länkning vi har dit i aktivitetsförslagen inte kommer fungera. Efter sommaren kommer vi se över alla länkar och uppdatera dem. 

 

Vanliga frågor och svar: 

 • Jag ska skapa konto, men min skola/arbetsplats finns inte med under min kommun.
  Om du inte hittar din skola/arbetsplats i listan, så väljer du skolan "Övrigt".
   
 • Jag har glömt mina användaruppgifter.
  Klicka på Logga in och välj ”Begär nytt lösenord”. Du får då ett mail med dina användaruppgifter. Ibland fungerar det inte att bara klipp och klistra in lösenordet, utan du behöver skriva in det.
   
 • Jag vill ändra de ämnen/ämnesområden jag valde när jag skapade mitt konto.
  Under "Mitt konto" kan du ändra ämnen/ämnesområde.
 • Jag har bytt skola/skrivit in fel skola. 
  Under fliken "Mitt konto" kan du ändra och ansöka om att tillhöra en annan skola.                                                                                                                       
 • Jag vill radera mitt konto
  Du kan radera ditt konto under "Mitt konto". Lägg märke till att såväl ditt konto som samtliga dina värderingar (delade som odelade) tas bort.
   
 • Varför får jag inte fram någon analys och handlingsplan? Fliken är tom.
  Det kan bero på att du inte har svarat på alla indikatorerna. En grön bock vid respektive område betyder att du svarat på alla indikatorer.
   
 • Jag kan inte dela min värdering
  För att kunna dela din värdering med en kollega eller med din skola/kommun behöver du och den du vill dela med vara medlem/deltagare på skolan. För att kunna vara det, behövs i sin tur ett kommun- och ett skolansvarigkonto. 

  När det inte går att dela en värdering kan det bero på några olika saker:
  • Du är inte deltagare/medlem på en skola. Det är skolansvarig som verifierar att du tillhör den skola du valde när du registrerade ditt konto. Har ni ingen skolansvarig? Se fråga längre ner.. 
  • Hela värderingen är inte ifylld. Det går inte att dela en värdering som inte är helt ifylld. En grön bock vid respektive område (Ledarskap, Infrastruktur, Kompetens, Användning) betyder att alla indikatorer är besvarade.
  • Du använder en äldre webbläsare eller kompatibilitetsläge. 
  • Dela med hela skolan kan du bara göra under spara-symbolen under "Hantera din värdering". Dela med kollegor kan du göra via dela-symbolen som finns på ett par olika ställen vid din värdering.
    
 • Kan man dela flera värderingar?
  Nej, det går bara att ha en delad värdering per lärare. När du väljer att dela ytterligare en värdering, kommer den att ersätta den tidigare delade.
  Detta så länge det är samma version av LiKA (just nu version 1). När/om vi får nästa version av LiKA kommer din värdering som är delad i version 1 finnas kvar, så att du kan jämföra med den som görs i version 2. 
   
 • Jag vill dela min sparade värdering med min skola. Hur gör jag?

   Om du gjort en värdering och sparat den kan du lätt dela den med skolan i efterhand, förutsatt att du använt den e-post du använder på ditt arbete när du skapat kontot.  

  Öppna upp din värdering och välj den blå  spara-ikonen till höger. Då får du upp en ruta där du kan både välja att lägga till skola och kollegor.

 • Jag vill ta bort delning med skola och/eller kollegor. Hur gör jag då?                                                                          Öppna upp din värdering och välj den blå  spara-ikonen till höger. Då får du upp en ruta där du kan både välja att lägga och ta bort kollegor samt skola.

 
 • Vi har ingen skolansvarig
  Skolansvarig behövs för att ni ska kunna dela värderingar med varandra och med skolan. Undersök om ni har någon kommunansvarig för ert LiKA. Det är kommunansvarig som skickar inbjudan till den/de som ska vara skolansvariga.
   
 • Vi har ingen kommunansvarig
  Kommunansvarig behövs för att ni ska kunna få tillgång till all funktionalitet. Har ni ingen kommunansvarig, ansöker ni om det via Synpunkter & frågor
   
 • Indikatorer som inte är relevanta för mig - hur svarar jag på dem?
  LiKA för lärare har indikatorer för flera olika ämnen och år, vilket innebär att en del av dem inte är tillämpbara för just dina ämnen. Då svarar du "ej tillämpbar".
   
 • Varför har ni inte indikatorer om….?
  Saknar du något område i LiKA? Hör av dig via Synpunkter & frågor och formulera då gärna ett förslag på indikatorer, så tar vi upp det i styrgruppen.
   
 • Varför har ni inte aktivitetsförlag som….?
  ​Saknar du eller har tips på bra aktivitetsförslag? Hjälp oss genom att skriva in de aktivitetsförslag du ser kan vara lämpliga via Synpunkter & frågor.
   
 • Kan jag som inte är lärare i vare sig grundskola eller gymnasium använda LiKA?
  Ja, absolut! Använd den ingång (grundskola eller gymnasium) som känns närmast, starta en värdering och känns indikatorerna irrelevanta för din del, så svarar du "ej tillämpbart".
   
 • Varför finns inte LiKA för övriga skolformer och andra yrkeskategorier än lärare?
  ​LiKA för lärare version 1 har tagits fram tack vare crowdfunding, där flera kommuner och några leverantörer varit med och finansierat arbetet. Projektet har begränsad budget och en avgränsning var tvungen. Om verktyget mottas väl och används flitigt, är det inte helt omöjligt att en anpassning för fler skolformer och yrkeskategorier sker. Men det är då förutsatt att finansiering finns för utveckling och förvaltning. Styr- och förvaltningsgruppen uppmuntrar dig som inte tillhör kategorin "lärare i grundskola och gymnasium" att ändå prova verktyget. Använd den ingång (gr/gy) som känns närmast, prova att göra en värdering, svara "ej tillämpbar" där indikatorerna inte är relevanta. Skicka input till styrgruppen via Synpunkter & frågor. På det viset blir det enklare att avgöra hur mycket en eventuell anpassning skulle kosta i tid, resurser, pengar.
Sveriges Kommuner och Landsting
Sveriges Kommuner och Landsting
Besöksadress: Hornsgatan 20, 118 82 Stockholm
Telefon växel: 08-452 70 00
Om kakor
Om webbplatsen

En webbplats från Sveriges Kommuner och Landsting